charovna2017

обновена 12:18 PM EEST, Mar 29, 2020

Интервю

Интервю

Д-р Дарин Димитров: Изпратихме поредната добра година, продължаваме в същия дух

ddk 170118

• Каква беше 2018 година за Община Търговище, д-р Димитров?


• Изпратихме една добра година – бих казал поредната добра година за община Търговище. Най-хубавото, което се случи е, че финализирахме много от проектите по ОП „Региони в растеж“. Ние сме едни от първите градове в България, които приключихме образователната инфраструктура. Децата учат и се забавляват в изцяло реновирани детска градина, детска ясла и училище „Христо Ботев“, остана ДГ „Снежанка“, която напролет ще бъде готова. Приключихме и проектите за „Градска среда“ – изградихме кръговото кръстовище на бул. „Митрополит Андрей“ /до банята/, ул. „Трети март“, кв. „Запад“ 2, ул. Гладстон“, ул. „Велико Търново“, така че това са едни от най-големите проекти, които успяхме да завършим тази година. Мина и приемателната комисия за Учебно-тренировъчния център и спортистите ще влязат в него спокойно да тренират... Това ни радва и означава, че сме един добър екип, можем да работим добре по европейските проекти и сме готови да кандидатстваме по нови за следващия програмен период.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Интервю

Инж. Петко Матеев: За мене няма лоша година!

pm 140217

Ден преди пpaзниĸa Tpифoн Зapeзaн - пoĸpoвитeл нa лoзятa, paзгoвapямe c инж. Πeтĸo Maтeeв – изпълнитeлeн диpeĸтop нa "ЛBK - Bинпpoм" – Tъpгoвищe.


- Г-н Матеев, разполагате с огромни масиви лозя. Нека да припомним - в кои региони се намират и колко декара са общо?

- Нашите лозя са 7 200 дка в землищата на селата Кръшно, Вардун, Дългач, Кралево, варненското Аврен и шуменското Избул.


- Миналата зима беше много студена, тази пък – много топла. Как се отразява това на лозовите масиви?

- По принцип лозята са студоустойчиви и сухолюбиви растения, но когато температурата падне под минус 18 градуса става лошо. Имаме участъци и микрорайони в ниски котловинни места, където няма движение на въздуха. Там лозята ги загрибваме и спасяваме от евентуални нормални студове. Но станат ли градусите минус 20, минус 25, спасение няма! Тази зима, за щастие, нямаме по-ниски температури от минус 11 градуса. Дай Боже да е така и до края!


- Споделете - какви са резултатите от миналата година.

- Повече от 40 години съм в този бранш, 28 от които съм директор на Винпрома, от 14 години гледаме собствени лозя. За мене няма лоша година! В смисъл такъв – дали е дъждовна, дали е суха, имаме отлични технолози и в зависимост от това – каква е технологичната и временната зрялост през гроздобера, те използват такива методи, че получаваме винаги качествени вина. За голямо съжаление миналата година, на 26 юли, около 2 600 дка лозя и трайни насаждения бяха ударени от градушка, загубите ни са за над 2,5 млн. лева. Преглъщаме ги и вървим напред, но за наша радост – виното, което е от т. нар. преходен остатък и това, което получихме, ни е достатъчно като асортимент и количество да завършим 2018-а до април 2019 г. Средният ни добив от декар беше около 400 кг, а не както е било предишни години – 600-700 кг/дка. Но нас никога не ни е вълнувал средният добив. Вълнува ни сортовете, познати на българския пазар – Траминер, Мускат, Шардоне, Совиньон Блан, Мерло, Каберне, да са в достатъчно количество като грозде и произведено вино, сметнато и сумирано заедно с преходния остатък, да ни стигне за реализацията на следващата година.

- През миналата година добавихте нови награди към богатата си колекция отличия. Нека да ги припомним...

- През 2017 г. участвахме в конкурса за вина от сорта Пино Шардоне във Франция. „Шардоне дьо Монд“ е световно изложение, в което участват всички страни-производителки на вина. От реколта вино 2014 г. имаме сребърен медал, а от реколта 2015 г. – златен.

- До каква степен българското винопроизводство е конкурентно на международните пазари, инж. Матеев?

- Когато се правят такива „слепи“ дегустации, каквато беше през март 2017 г. във Франция, дегустаторите не знаят от коя държава е виното и дават реалните си оценки. Така разбираме, че сме на правия път и добиваме достатъчно самочувствие, че се представяме добре и сме „в крак“ с времето. Когато обаче виното се изнесе за продажба на рафта в дадена западна страна, от голямо значение е авторитетът на държавата. Нашите бутилки стоят на по-долни рафтове, че даже и на земята, така че приемането на българските вина става много трудно. Износът ни не е повече от 15-18%, докато други държави като Италия, Франция, Чили, Аржентина са с голям авторитет и техните вина се купуват много.


- Какво е Вашето наблюдение – повишава ли се т.нар. винена култура на българина?

- Българинът умее да си избере хубаво вино. Реално дегустационната му култура се повиши, тъй като се внасят не малко – около 12%, вина от чужбина. Хората могат да дадат повече пари и да си купят чуждото вино, да установят дали цената отговаря на качеството му. Имаше един отлив от консумацията на български вина, но с времето българите се убедиха, че нашите, макар и по-евтини, вина са хубави, и се върнаха към тях. Смея да кажа, че даже сме по-добри в някои отношения на качеството.

- А за къде се изнася наше, търговищко вино?


- За голямо съжаление износът ни е много слаб. Преди беше 20%, сега е спаднал, но изнасяме по малко за Русия, Полша, Америка, Япония, Виетнам. Ние по традиция разчитахме предимно на българския пазар и сега ни е малко трудно да се „завъртим“ към износа.

- Как ще отбележите празника си, г-н Матеев?


- Тази година на празника ще зарежем лозята в най-градобитното място - в село Вардун. Пожелахме лозята да се осветят както от ходжа, така и от поп. На празника ще присъстват всички агрономи, технолози, администрацията на "ЛBK - Bинпpoм" – Tъpгoвищe и над 150 лозари. Приготвили сме подаръци за лозарите, ще се почерпим, както повелява традицията.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Интервю

Митко Стайков: Вярвайте, че добрите неща тепърва предстоят

ou 190118

- Г-н Стайков, изминаха повече от 7 месеца от началото на втория Ви мандат като областен управител. Какво заварихте в Областна администрация - Търговище, встъпвайки в длъжност, и какво променихте?

- Заварих същото, каквото оставих преди три години – колективът почти същия, начинът на работа – един и същ... Нищо ново. Стандартни неща , които хората си вършат - всеки спрямо квалификацията и назначението си. Какво промених? Промених начина на работа по отношение на обслужването и комуникацията с хората. Идеята е Областна администрация да бъде по-близо до гражданите и да решава проблемите им, а не само да е една пощенска кутия, която приема сигнала, изпраща го до компетентните органи, чака отговори, които препраща обратно до ищеца или жалбоподателя. Сега по всеки един сигнал или жалба се отива на място, запознава се с конкретния казус, прави се проверка, анализира се, докладва се, където трябва ходя и аз, и на момента гледаме да решим проблема. Областна администрация е лицето на държавата и всички гледат нас. Затова трябва да бъдем коректни и отговорни в обслужването на гражданите. Забранил съм думите „няма“ и „не мога“.

- Как мислите, г-н Стайков, знаят ли вече хората къде е мястото на областния управител в системата на държавната администрация?

- Мисля, че знаят. Но пак казвам – сега искам да бъдем още по-близко до хората. Ежедневно! Защото смятам, че задачата ми като политическо лице и като областен управител е не да стоя в кабинета, а да съм сред хората и да помагаме на всеки – както на физически лица, така и основно на общините. Става въпрос за съвместна дейност с общините, с кметовете, с администрациите, за да може нещата, които искат, да се случат – подобряване на инфраструктура, повече работни места, задържане на младите в региона. Красноречив пример за това е случващото се в Търговище - един показател, че, когато мислим , работим и си говорим /което е много важно/ с кмета, тогава нещата се случват. Когато вървим в една посока, в една линия, всеки знае своите права и задължения – резултатът е налице.

- Бяхте ротационен председател на Регионалния съвет за развитие на Североизточен район. Какво конкретно допринесе това за Търговище?


- Основната дейност на тази ротация е като цяло икономически показатели, взаимоотношения с институции, проекти, програми – все неща, които са много важни, но това като че ли на обикновения човек не говори нищо. Затова се опитах като председател /проведох две заседания/ да акцентирам върху три важни неща за област Търговище - инфраструктурата, индустриална зона и най-вече да обърнем внимание на туризма. Мисля, че Търговище се прескача. Всички туристи от морето минават през Шумен за Велико Търново, а Търговище остава празно. Затова говорих и наблегнах на факта, че трябва да направим маршрути заедно с туристическите фирми, за да може Търговище да фигурира на туристическата карта на България. Има какво да покажем и с какво да се гордеем – и Мисионис, и Ковачевско кале. Затова основният акцент в моята дейност спрямо Североизточен район беше това – да запълним тази празнота по отношение на това, което имаме ние.

- Чуха ли Ви колегите Ви от Регионалния съвет за развитие?


- Мисля, че ме чуха. Имаше семинар във Варна с туроператорски фирми, наши представители презентираха Търговище, за да може това нещо наистина да се случи. И вече дали ще е зима, дали ще е лято Търговище да не се прескача, а да бъде фактор.


- Присъединяването на Попово и Опака към ВиК Асоциацията на Търговище ли е най-голямата Ви гордост?

- Да Ви кажа честно, в личен план наистина това е най-голямото ми постижение. Никой не вярваше, че аз ще успея. След 6-7 месечни усилия успяхме да консолидираме ВиК Асоциацията. Идеята е проста – по този начин ще успеем да използваме европейски средства за подмяна на ВиК инфраструктурата. Бях договорил с министерството, че, ако успеем да консолидираме ВиК Асоциацията на нашата област, да бъдем в предприсъединителните фондове, за да можем да усвояваме евросредства, което е много важно. Още повече, че Попово имат на 50% изграден проект, на половина е извършен и остават 50% да се довърши. Опака също имат изградени проекти, които не са стартирали, така че тепърва ни предстои да се случат хубави неща за жителите на Търговищка област. Мисля, че това е едно голямо постижение.

- Кои са големите проблеми в Търговищка област, г-н Стайков?

- Основният проблем в момента е депото за битови отпадъци. Тепърва предстои изграждане на втора клетка. В депото се извършва депониране на отпадъците на две общини – Попово и Търговище, имаме една година за запълване на капацитета му. Готвим проект, Община Търговище пуска процедурите за изграждане на втора клетка. Но мисля, че за по-дългосрочен етап ние трябва да помислим и за предприятие, което да преработва депонираните битови отпадъци и по този начин да освобождаваме вместимости. Защото по тази логика, ако на всеки пет години изграждаме нова клетка, няма да останат места, където да правим депа, а е и много скъпо. Така общините няма да се притесняват по отношение на битовите отпадъци, които депонират. Този проблем е валиден на 100% за община Опака. Срокът за използване на тяхното депо беше 31 декември 2017 г. Сега извозват отпадъците си в Русенска област. Друг проблем на региона е безработицата, макар че има един парадокс. Имаме много регистрирани безработни, а не можем да намерим работна ръка. Проведохме срещи с ръководството на стъкларския холдинг, за да търсим вариант как да си намерят работна сила. Имаме безработни, но те не могат да намерят реализация. Другият проблем е, че от нашите професионални гимназии излизат младежи със средно образование, които също не могат да намерят реализация. Обърнахме нещата. Направихме среща с бизнеса, той да каже от какви кадри има нужда, съответно гимназиите да предложат на инспектората нови паралелки, отговарящи на търсенето, които да се утвърдят на план-приема за следващата учебна година.

- За какво Ви търсят гражданите в приемния Ви ден?

- Официално приемният ми ден е понеделник, неофициално – всеки ден. Нямам върнат човек, ежедневно оттук минават поне по десетина души. Искам този път Областна администрация и областният управител да изпълнят тези функции, вменени ни по закон, но и да разширим параметрите, за да може първо – да сме по-близо до хората, и второ – реално да усещат подкрепа.


- Как работите с институциите и общинските администрации?

- С държавните институции бих казал, че работим на едно добро ниво. По отношение на общините – за момента нямаме разногласия, с всички работим добре – с някои по-добре, с други не толкова. Знаете ли, когато има диалог, нещата се получават! Аз съм на принципа – няма невъзможни неща. Когато искате да свършите нещо, сядате, общувате, единият прави компромис, другият прави компромис, но вървите напред. Щом е за благото на хората, трябва да намерим допирни точки.

- Сред акцентите в работата Ви е подпомагане развитието на спорта в региона. Ще продължите ли в тази насока?

- Точно така – акцентът е върху подкрепата на младите хора! Не може да имаме в региона толкова много изявени спортисти, толкова много шампиони, а ние да не ги подпомагаме. Това е грехота и престъпление! Всеки, който има възможност, трябва да ги подкрепя. Тези деца представят областта, покрай тях се чува за Търговище, затова трябва да бъдат оценени по достойнство и да бъдат подпомагани. И не само спортистите! Имаме толкова много изявени млади таланти! Подех и една друга инициатива – безплатните кръщенки, разбира се с благоволението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и отец Славчо Проданов. Всичко е съгласувано и дава резултати. Горд съм от това, че накарахме хората да влизат в църквата, да кръщават децата си, да поддържаме християнството.

- Кои са първите задачи, с които се заехте в началото на Новата година?

- Може би Ви прави впечатление, че доста често посещавам пенсионерските клубове. Ще Ви кажа защо го правя! Всички имаме майки и бащи, които са на ръба на оцеляването. Тези хора имат нужда от внимание, имат нужда от уважение и те не искат много. Ако трябва да бъдем честни – това са най-активните хора. Те са стриктни, изпълнителни, дисциплинирани и се интересуват от всичко – и от политика, и от спорт, и от всичко. Те са живата структура на града. Канят ме при тях, споделят проблемите си, а ние се опитваме да им помогнем. На един от клубовете дарихме кафе-машина, на друг – телевизор, за това ме помолиха, от това имали нужда. Считам, че ние като политици и хора на отговорни позиции, щом обещаем нещо, трябва да го изпълняваме. Другото, с което се захванах в началото на годината е оформяне на документацията на ВиК Асоциацията. Трябва да се направи бизнес-плана й, който няма да включва нищо, което не е одобрено от всички общини.


- Какъв е инвестиционният климат в региона, г-н Стайков?

- Още по време на предизборната кампания с г-жа Теменужка Петкова и кмета д-р Дарин Димитров коментирахме, че най-логично ще бъде да направим една индустриална зона на територията на община Търговище по примера на Южна България, за да можем да привлечем инвеститори, с които да увеличим заетостта и по този начин да предизвикаме и повишение на работните заплати. За това по моя покана в Търговище за пръв път на посещение дойде министър на икономиката. Г-н Караниколов обясни ясно какво мисли да направи и индустриална зона в Търговище ще има. В този ред на мисли искам да споделя, че ние имаме активна комуникация с всички министерства. Всяко едно наше желание, което е подплатено с реална необходимост, се подкрепя. Да не забравяме също и строежа на АМ „Хемус“. През месец февруари ще бъде направена презентация от Агенция „Пътна инфаструктура“ по отношение на това - откъде ще минава магистралата край Търговище, как ще изглежда, колко ще струва, етапите на изграждането й и т.н. В края на миналата година правителството прехвърли собствеността на минералния извор в Боаза на общината. Това е още една възможност да помислим за инвестиция, защо не един малък спа-център например? Когато обаче имаме инвеститор, какъвто е стъкларският завод в Търговище, ние поставяме нашите изисквания. Да, държавата ви помага, общината ви помага, но искаме приоритет – местни фирми подизпълнители. Ще държим на това и в бъдеще. И понеже споменах стъкларския холдинг, искам да успокоя жителите по отношение на замърсяването от завода. Заедно с кмета на Търговище присъствахме на презентация в края на декември на проекта „Лайф“ във връзка с екологията. Той е на стойност 4,7 млн. евро. По него са изградени пречиствателни филтри и пречиствателни инсталации, както и нов метод на горене на пещите, който не вреди на околната среда. Това е направено под контрола на Европейската комисия - европроект с европейско съфинансиране – така че всичко се контролира от Европа. Всички данни са на 100% истина и мога да кажа, че жителите на общината ще дишат по-чист въздух.

- Какви са пожеланията ви към жителите на областта?


- Да вярват, че добрите неща тепърва предстоят!

 • Написана от targovishte
 • Категория: Интервю

Д-р Дарин Димитров: Продължаваме да обновяваме Търговище и през 2018 година

ddk 170118

- Д-р Димитров, каква беше за Вас втората година от управлението Ви? Какво успяхте да промените за тези малко повече от две години?


- През първата година правихме оценка на това, което сме заварили в Общината, правихме и планове за бъдещите три години. Беше година, в която участвахме в много проекти, кандидатствахме по много програми, година, в която се борехме за допълнително финансиране от МС. В началото на 2017 г. успяхме да приключим с цялата тази тежка административна и организационна работа. Гражданите на Търговище видяха, че започва едно повсеместно строителство в града.


- В този ред на мисли - какво Ви носи гордост от постигнатото през отминалата 2017-а?


- Всяко постигнато и извоювано нещо ми е гордост. И санирането, и големите ремонти, и културната програма. Всяко нещо, което сме направили, е постигнато с много желание и труд. Може да се каже, че на 80 процента сме осъществили всичко от това, което сме били запланували. Остава да надграждаме. Към средата на миналата година започна санирането на 15 жилищни блока. Тази програма е за над 13 млн. лв., които влизат в града. Хората вече усещат ефекта от санирането. Освен него започнахме ремонтите по ОП „Региони в растеж“ – кръговото кръстовище на бул. „Митрополит Андрей“, двете улици около спортна зала „Дечко Стефанов“ заедно с паркинга, кв. „Запад“ 2, бул. „Сюрен“, ул. „Трети март“ от училището за глухи деца до околовръстното, улиците „Гладстон“ и „Велико Търново“, които ще бъдат направени изцяло. Всичко това е т. нар. линейна инфраструктура. Към образователната спадат Първо ОУ „Хр. Ботев“, където всички виждат, че ремонтът върви, въпреки пожара от есента, а целта ни е децата да се върнат там от септември, две детски градини и една детска ясла, които до началото на лятото трябва да са готови. Може би първата победа, която постигнах като градоначалник, беше отпуснатата сума от 1 млн. и 500 хил. лв. за т. нар. „пробив Катрафилов“. Вече виждате, че имаме една прекрасна улица и всеки гост на града, който мине по нея, казва: “Тука бих живял с удоволствие!“. Върви и ремонтът на кръстовището с „Тр. Китанчев“ и частта от бул. „Сюрен“, която също ще стане много хубава. Искаме да свържем „пробива Катрафилов“ с булеварда, а после може би изцяло да го наречем „Сюрен“. Това ще се реши от общинските съветници. Градът ни се разкрасява с всеки изминал ден. Тече ремонтът на спортната зала, където тренират повече от 400 деца, и се надяваме до март месец той да приключи. По настойчиво искане от Общината държавата отпусна 3 млн лв., с които беше ремонтирана 3-километровата отсечка от републиканската пътна мрежа, която преминава през Търговище – става въпрос за бул. „Ал. Стамболийски“, бул. „Митрополит Андрей“ и ул. „Паисий“. Ремонтът беше извършен от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектите, по които работим, са много. Такова мащабно строителство в нашия град не е имало. Всяка една инвестиция изисква проектиране, одобрение от много институции, обществени поръчки, евентуално обжалване, много нерви от започване на строителството до неговото приключване. За това цялата администрация е ангажирана в тази организация.


- С какви амбиции е бюджетът на общината за 2018 г.? Макрорамката е над 44 млн. лв. И кои са приоритетните проекти, по които ще работи общината?


- Голяма част от парите са за европроектите и за делегираните дейности. Иначе капиталовата ни програма е за почти 5 млн. лв., извън проектите, а заедно с тях надхвърля 16 млн. лв. И тази година имаме много тежки обекти, които трябва да направим. Най-тревожно за мене е състоянието на депото за битови отпадъци, ще търсим финансиране от държавата за нова клетка. В четвъртък имам среща със зам. министъра по този въпрос. Предвиждаме все повече неща в капиталовата програма. Още миналата година заложихме 180 хил. лв. за тенис кортове и се надяваме тази година да имаме 4 нови спортни бази. Ще продължим с проектирането на сгради за ремонт, за да имаме готови проекти, като спортна зала „Д. Стефанов“, детски градини и ясли, защото ще има такива програми по линия на енергийната ефективност с определено съфинансиране от Общината за реновиране на такива обществени сгради. Ще осигурим 500 хил. лв. за асфалтиране на централните улици и площадите в 10 села от общината. Следващата година ще продължим с още толкова, защото там от години не е правен сериозен ремонт. За първа година насочваме средства и към пенсионерските клубове в града. Заложили сме да реновираме 3 клуба – на ул. „Паисий“ и двата на ул. „Ст. Караджа“. Миналата година отделихме 100 хил. лв. за почивната база в Балчик, тази година ремонтът там ще продължи. Заделяме 30 хил. лв. за обзавеждане така, че всички, които почиват в нашата база, да остават доволни. Тя, както знаете, е отворена за всички граждани и то при много изгодни цени за летуване. В края на 2017 г. получихме един голям подарък от финансовия министър. Спестените от нас 230 хил. лв. от „пробива Катрафилов“ ни бяха „върнати“ за ул. „Л. Каравелов“ – една много дълга улица в много тежко състояние. Имаме договорка с управителя на ВиК инж. Явор Миланов до средата на тази година да се приключат всички дейности по ВиК, а ние да започнем ремонта, който да приключи до края на 2018 г. Ще направим също и цялата ул. „Хр. Ботев“, както и няколко по-малки улици в града. Продължаваме с обновяването на детските площадки, както в града, така и в селата. Заложили сме 110 хи. лв. за тротоарите, които разбихме покрай ремонтите от националната пътна инфраструктура. Към отпуснатите от правителството 100 хил. лв. за Мисионис ние ще добавим 35 хил. лв., защото знаем, че бъдещето на туризма в нашия град е свързано с него. За кучешкия приют сме заложили 40 хил. лв. за изграждане на нови клетки.

- През миналата година реализирахте и редица проекти, свързани със социалните услуги. Ще продължите ли тази политика?


- Когато бяхме на посещение в побратимения ни град Котбус посетихме предприятието им за социални услуги. Съпоставихме фактите и знаете ли, излиза, че ние имаме 30% повече социални услуги от тях. Най-новото, което правим, е осигуряването на безплатен топъл обяд на 1000 души от града и селата. Имаме потвърждение за разширение на програмата – до 2000 човека, а ние имаме готовност да ги храним. И това е за период от една година. Отделно, от Социалния патронаж осигуряваме храна за над 600 социално слаби, църковната трапезария поема още към 50-тина души.


- Има ли инвеститорски интереси към Търговище? И какво се случва с идеята за създаване на индустриална зона?


- Индустриалната зона е една мечта за нас. Имаме подходящи терени. Разположението на града е много добро в това отношение – на 100 км от Варна, Русе, Сливен и Велико Търново, и е много добро място за логистика. До една-две години АМ „Хемус“ ще бъде направена да минава покрай Търговище. Тук могат да се направят складови помещения, предприятия за преработка и разпределение на суровини. Но първо трябва да се направи индустриалната зона, чак тогава ще дойдат инвеститорите. Друг е въпросът с недостига на квалифицирана работна ръка. Иначе има интерес от инвеститори, проблемът е когато започнат да проучват пазара на труда и липсата на квалифицирани кадри. Идваха и китайски инвеститори, те търсят хора с техническо образование, с владеене на чужди езици и т.н. В скоро време ще започне работа немското предприятие в Търговище, което ще осигури прехрана на 150 души.


- Какво Ви казват гражданите, когато се срещате с тях по улиците? И по какви въпроси най-често Ви търсят в приемния Ви ден?


- Знаете ли, хората станаха по-критични, но мен това не ме притеснява. Нека да има гражданско общество! За мене не е най-важна инфраструктурата, тя се изгражда. Най-важно е да има промяна в душите на хората, да милеят за града, да го обичат, да си помагат един на друг. Радва ме това, че на празници сме заедно, по-сплотени и единни. Така и животът става по-лесен. А що се отнася до другия Ви въпрос, когато станах кмет, ме търсеха за намиране на работа. Сега основно – за общински жилища. Според мен трябва да се направи някаква промяна и общинските жилища да се дават за някакъв период от време, докато примерно едно младо семейство си стъпи на крака и си закупи свое жилище, а не да разчита на общинското завинаги. В него пък да бъде настанено ново семейство.

- Какво искате да кажете на младите хора, които се колебаят дали да останат в Търговище?

- Светът е много малък – нека да опитат, докато са млади. Но аз мисля, че Търговище ще им осигури един добър и спокоен начин на живот. Тук имаме достатъчно детски градини и ясли, училища, има работа за тези, които искат да работят, работните заплати ще започнат постепенно да се повишават.


- Винаги сте твърдели, че сте екипен играч. Заложихте на експертното начало в управлението. Все така ли сте идеалист за каузата Търговище?

- Да, абсолютно! Имаше доста опити за разбиване на екипа, но ние сме позитивни хора и държим един на друг, работим в синхрон и с желание, като една добре смазана машина. Администрацията се опитва да си върши максимално добре работата. Винаги има какво да се желае още и работим по повишаване на квалификацията, подобряване на услугите, синхронизиране с нормативите и постигане на диалог с различните териториални поделения на местно ниво за решаване на проблеми, наслагани във времето.


- Доволен ли сте от работата си с Общинския съвет?


- Винаги съм твърдял, че в Общинския съвет на Търговище има разумни хора. Не липсват политическите игри, но те не нарушават добрия тон и всеки гледа да работи в интерес на града и общината.

- Остава ли Ви време за почивка, д-р Димитров?

- Разрешавал съм си през тези две години няколко по-дълги уикенда. В отпуск по-дълъг от 2 дни не съм излизал.

- 2017 година беше съзидателна за Търговище. Каква ще бъде 2018-а за търговищенци?

- Имаме много проекти, които трябва да приключим тази година, готвим амбициозна културна програма, заложили сме много дейности и се надяваме да ги реализираме успешно. Така че продължаваме да надграждаме и се надяваме Търговище да влезе в 2019 година като една обновена община, защото тази година влизаме сериозно и в селата. Имаме 51 села и 2 квартала, в които също трябва да се работи по инфраструктурата.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Интервю

Нели Болярова: Търговище има нужда от образовани, амбициозни и мотивирани млади хора

nb 2405171

„Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален“, е казал древногръцкият историк Плутарх. В „Образователни технологии“ – Търговище този факел гори вече 18 лета.


В Деня на българската просвета и култура в „ЛИЦАТА НА ТЪРГОВИЩЕ“ ви представяме Нели Болярова – мениджър на първата частна образователна школа в града. Тя е историк по образование. Благословена е ежедневно да е сред млади хора, да разширява хоризонтите им и да дава криле на мечтите им. А децата й отвръщат с любов и признателност. Нели Болярова е жена, която е намерила собствения си път и върви уверено по него. Майка е на две очарователни дъщери, има две прекрасни внучета.

- Г-жо Болярова, Вашият учебен център навършва пълнолетие тази година. „Образователни технологии” се утвърди в Търговище като школа на амбициозните, знаещите, можещите и реализиращите се Ваши възпитаници. Това ли бе каузата Ви за тези 18 години труд?

- „Образователни технологии“ е създадена през 1990 г. в гр.София .Фирмата е една от най-големите частни образователни институции, която има свои представителства в много градове на страната. „Образователни технологии“ има и две частни училища в гр.София: Основно и Профилирана гимназия. Преди няколко дни Профилирана гимназия „Образователни технологии“ в гр. София отбеляза 10 години от откриването си. Представителството на „Образователни технологии“ в Търговище е създадено през 1999 год. Тази учебна година навършихме пълнолетие. Ние сме първата частна образователна школа в града, която преди 18 години предложи в Търговище възможност за допълнителни следучилищни занимания на учениците по всички предмети, подготовка за кандидатстудентски изпити, кандидатстване след 7 клас, както и първата частна занималня за ученици 1-4 клас. Мисията на нашата школа през изминалите вече 18 години е да дава успешен старт на всички ученици и млади хора, които искат да постигат повече в живота и да бъдат успешни. „Образователни технологии“ е възможност и избор на амбициозните!

nb 2405173

- Какви са приоритетите Ви в работата с подрастващите? „Образователни технологии” е единствената частна образователна школа в града, която работи по своя авторска учебна система...


- Да, ние работим по авторска учебна система, отговаряща на образователните изисквания за училищата и университетите. Тази система е доказала своята ефективност и качество през годините. Тя включва авторски учебни материали, web базирани продукти, техника на учене, гарантираща осмисляне на информацията и трайност на знанията. Авторските ни учебни материали и система на обучение улесняват учениците в усвояването на необходимите теоретични знания и предоставят възможност за многократен тренинг в удобно за тях време, с цел затвърждаване на знанията. Ние ясно осъзнаваме, че е необходимо да изградим в учениците преди всичко умение за учене. Методиката ни на обучение е съобразена със съвременните научни изследвания за осмисляне на информацията, трайно и задълбочено усвояване на знанията. Същевременно, приоритет в работата ни с младите хора е мотивацията им. Прилагаме специално разработена за тях мотивационна програма за личностно развитие. Нашата цел в работата ни с кандидат-студентите и зрелостниците е не само да ги подготвим за предстоящите изпити, но и да формираме у тях умения, които са от решаващо значение за успешната им реализация по-късно и за това да бъдат конкурентни на пазара на труда.

nb 2405172

- Несъмнено основният ресурс на „Образователни технологии“ - Търговище е преподавателският екип. Имaте чyдecни пpeпoдaвaтeли с богат професионален опит. Ocвeн тoвa cъздaвaтe eĸипнocт и пpиятeлcтвo между учители и ученици. Kaĸ гo пocтигaтe и нa тoвa ли ce дължaт ycпexитe нa „Образователни технологии“?


- В школата работят утвърдени преподаватели с богат професионален опит и доказан авторитет. Същевременно моите колеги са преподаватели, които обичат работата си, обичат децата и се посвещават максимално на това, което правят. Работят с любов, ентусиазъм, изключителна отговорност и професионализъм. В отношенията си с учениците ние залагаме на взаимното уважение, доверие и приятелство. Ние се стремим да бъдем не само преподаватели на младите хора, но и техни ментори и приятели. На тази основа градим едни прекрасни отношения, които се запазват през годините. Щастливи сме, когато ни посещават ученици, които сме учили преди повече от 10 години. Връщат се за кратко от големите градове или чужбина и отделят време да ни се обадят, за да поговорим, за да ни споделят какво са постигнали. Това е прекрасно! Безспорно, това е най-голямото доказателство, че има смисъл всичко, което правим вече толкова години. Благодаря на всички мои колеги за това, че заедно реализирахме една прекрасна идея и предоставихме възможност на учениците от нашия град за извънучилищно обучение по методиката и системата на „Образователни технологии“.

- Миналата есен открихте трети учебен център. От какви образователни услуги могат да се възползват учениците в „Образователни технологии“?


- “Образователни технологии“предлага на учениците от различни възрастови групи възможност за обучение в разнородни направления:
- Подготовка за кандидатстудентски и зрелостни изпити по всички предмети;
- Подготовка за национално външно оценяване в 7 клас;
- Занимални за ученици 1-5 клас;
- Поддържащо ниво и надграждане на знания по всички предмети за ученици 5-12 клас;
- Английски, Френски, Италиански и Руски език за ученици и възрастни;
- Подготовка за международни сертификати по : чужд език, бизнес компетенции EBCL и по комуникативни умения PBS.
Стартират и новите ни направления по функционална грамотност и личностно развитие.

- Една украинска поговорка гласи, че „учителят и дървото се познават по плодовете". Без съмнение плодовете на дървото на „Образователни технологии“ са истински и можещи. Пocтигaт eдни oт нaй-виcoĸитe peзyлтaти нa изпити и национални олимпиади. Имате ли статистика – колко деца са преминали през Вашия учебен център досега?

- През изминалите вече 18 години през учебния ни център преминаха стотици ученици. Наши възпитаници са много медици, юристи, софтуерни инженери, икономисти, приложни лингвисти, специалисти по бизнес администрация и публична администрация и др., които успешно се реализират в страната и в чужбина. Щастливи сме, че много от тях успешно се изявяват и развиват като специалисти и в Търговище. Нашият град определено има нужда от попълнение с такива интелигентни, образовани, амбициозни и мотивирани млади хора.

- Как става записването в „Образователни технологии“?


- С гордост споделям, че около 90 % от клиентите на „Образователни технологии“ са избрали нашата школа по препоръка на свои познати, които вече са ползвали образователните ни услуги и са се убедили в техните предимства. Това за нас е огромно признание и повод за удовлетворение. Записването в „Образователни технологии“ става след среща-разговор с родителите и учениците. Целта на тази среща е да се установят индивидуалните потребности на всеки ученик, да се коментират целите, които трябва да постигнем и възможностите, които предлага нашата система. Предоставяме възможност на кандидат-студентите и зрелостниците да присъстват на демонстрационно занятие, за да преценят сами ефективността на методиката, която прилагаме. Изключително държим на това ученикът сам да се убеди в предимствата на предлаганата от нас система на обучение и след като се запознае с всички възможности, предлагани в нашия град, да направи своя осъзнат избор.

- Какво дава и какво отнема ръководният пост, г-жо Болярова?

- Работата ми в „Образователни технологии“ като мениджър на представителството в Търговище ми предостави възможност за личностно и професионално развитие, много нови контакти с ученици и родители, нови приятелства. Същевременно всичко това ме лиши от време за моето семейство, за най-близките ми хора: моите дъщери и моя съпруг. Винаги съм казвала, че на тях съм най-голям длъжник. Благодаря им за разбирането, за търпението и за съпричастността!


- Вие сте успяла жена. Кои са правилата Ви за поведение като човек, на които никога не изневерявате?

- Успехът за всеки човек има различни измерения. За мен успехът е в това да откриеш своето призвание, своята мисия - с работата си да бъдеш полезен на другите,да им помагаш да успяват. В този смисъл мога да кажа, че съм успяла. Принципите, на които държа в отношенията си с хората и в работата са: отговорност,организираност, стриктност, лоялност, добронамереност.


- И накрая – днес е 24 май. Какво бихте искали да пожелаете на своите колеги и възпитаници за празника?


- В Деня на българската просвета и култура пожелавам на моите колеги и на всички учители с възрожденски дух и ентусиазъм да продължават да просвещават своите ученици , да разпалват в тях стремежа към нови знания и да бъдат горди с техните успехи! На всички ученици пожелавам да притежават най-голямата сила - знанието и смело да покоряват всички свои върхове! Честит празник!

 • Написана от targovishte
 • Категория: Интервю

Търговищката болница сред лидерите в лечението на инсултите с тромболиза

dm 180217


- Д-р Митева, над 51 хиляди българи са повалени от инсулт през миналата година, според статистиката на Националния център за обществено здраве и анализи. Колко са прекаралите кованата болест в Търговище?


- 475 души, което никак не е малко и, за съжаление, от тях 50 са починали.


- Какво представлява инсултът?


- Инсултът е заболяване на мозъка. Изисква бърза реакция и лечение навреме. В това отношение информираността на хората е много остаряла. Да, преди 2000 г. нямаше лечение в острата фаза на инсулта, съответно – нямаше значение, дали ще дойдеш на първия-втория час или на петия- десетия. Докато сега има съществено значение! Не на всички инсулти можем да помогнем, но на една четвърт до една трета на тези болни може да се помогне те да не станат инвалиди. В това е смисълът! Затова е бързането - навреме да се възстанови кръвообръщението в запушения кръвоносен съд и на практика мозъкът да не загине и да няма последствия, да няма инвалидизация. Защото, макар и преживял инсулт, си оцелял! Ако си с тежки последствия инвалид – това влошава значително качеството на живот както на теб самия, така и на близките ти. И, ако на практика, дойдеш късно, ние просто ставаме едни регистратори на инвалидността. Да, имаш инсулт, и оттук нататък следва рехабилитация месеци наред, понякога цял живот... До третия час след инсулта, човек трябва да дойде при нас, защото ние имаме едно технологично време – миниму 40 минути, но да кажем – 1 час ни трябва в болницата, за да обработим болния. Трябва му скенер, кръвни изследвания, за да проверим какво е състоянието на кръвосъсирването му, защото ние директно му повлияваме и, ако този пациент има склонност към кървене, приема лекарства, които водят до кървене, е рисков и тези неща трябва да ги съобразим, както и ред други, разбира се. Ако не спазваме правилата, можем да предизвикаме някакво усложнение и да увредим болния.


- Кои са симптомите, по които човек би могъл да се усъмни, че получава инсулт?


- Най-честите и - за щастие, те са доста видими, са изкривяване на устата, нарушен говор и слабост – най-често в ръката и след това в крака. Но тези симптоми са сигурен белег за някакъв мозъчен проблем. Те насъпват най-често остро.


- Нека изброим рисковите фактори, които могат да доведат до инсулт, д-р Митева.


- Високо кръвно налягане, захарен диабет, абсолютната аритмия – много сериозен рисков фактор. 30 % от исхемичните инсулти са вследствие на абсолютна аритмия. Но доброто лечение на захарния диабет, на високото кръвно, на сърдечните заболявания съответно намалява риска от инсулти. Също така високият холестерол, тютюнопушенето, наднорменото тегло, застоялият начин на живот – всичките тези рискови фактори, които при много пациенти са събрани накуп – да, повишават риска от инсулт.


- На колко години бе най-младият Ви пациент миналата година?


- Имахме пациент на 26 години. Той дойде късно, след като е получил инсулта. При него имаше наднормено тегло, диабет, високо кръвно... Но преживя с едно добро възстановяване. Хората трябва да знаят, че никой не е застрахован!


- Жените или мъжете са по-често повалени от мозъчен удар?


- Долу-горе са по равен процент. Примерно до към 65-70-годишна възраст преобладават мъжете, след това започват жените да са повече като процент. Жените след критическата възраст са по-изложени на риск от инсулт, защото започват съдови промени по-ускорено в този период от живота.


- Едно от леченията на остри мозъчни инсулти е тромболизата. МБАЛ Търговище за миналата година е на второ място в страната по процент тромболизи – 3,5 на сто, след столичната „Св. Анна“, и в Топ 10 на болниците за 2016 г., които предлагат иновативната терапия. Това е похвално! Какво точно представлява това лечение и кога то дава най-добри резултати?


- Това в момента е единственото лечение, което може да предотврати инсулта, но то трябва да започне навреме – до 4 часа и половина от началото на симптомите. Затова болният трябва да дойде до третия час примерно, за да има време ние да започнем лечението. Всъщност като процедура тромболизата не е нещо сложно. Представлява венозно инжектиране на лекарство, бавно, венозно, в рамките на час с един апарат – казва се перфузор, който дозирано вкарва лекарството в организма. Така директно повлияваме на кръвосъсирването и съответно рискът от кървене е голям в някакъв период от време. Повлиявайки кръвосъсирването, ние се мъчим да стопим тромба. Първата тромболиза в нашето отделение е от февруари 2010 г. През следващите няколко години имахме по 25-26 такива лечения. Сега се забелязва лек спад по ред причини – най-вече, че пациентите не идват навреме. Затова апелирам - да не се чака линейка и, ако човекът не е съвсем обездвижен, по най-бързия начин да бъде докаран в болницата с личен транспорт. Много важно е да има близки около него, защото много често болните са сами вкъщи, получават инсулт, и, когато говорът е нарушен, той няма как да се обади, а и времето напредва... Периодично правя срещи с екипите на „Спешна помощ“, за да ги обучавам да карат такива болни – говоря за цялата област, защото единствено тук се прави това лечение, а е нормално всички пациенти да имат равен достъп - и от Попово, и от Омуртаг, и от Антоново и Опака. И пристигат наистина! Има доста пациенти, които близките им ги водят.


- Според данните от НЗОК - 16 са спасените пациенти във Вашето отделение миналата година. Как лекувате онези, при които тромболизата вече е невъзможна?


- Започваме да лекуваме рисковите фактори – пациентите са с високо кръвно, с декомпенсиран диабет, със сърдечно заболяване. Ако има оток на мозъка, лекуваме отока. Започва се ранна рехабилитация. По този начин процедираме.


- Какви съвети бихте дали на хората, така че по-рядко да стигат до болница?


- Първо – много сериозно да си лекуват соматичните, вътрешните заболявания, които водят до инсулт. Говоря за високото кръвно, за диабета, за сърдечната аритмия, за високия холестерол. Да не пушат, да се грижат за теглото си, да се движат. Това зависи конкретно от нас, самите.

Д-р Таня Митева е началник на Отделението по нервни болести в МБАЛ Търговище от 1995 г. Завършила е Медицински университет - Варна. През1989 г. придобива специалност „Неврология“. Има интерес към мозъчно-съдовата патология. Занимава се с ехографски изследвания на кръвоносните съдове на мозъка – т. нар. доплерова сонография.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Интервю

Инж. Петко Матеев: 2016 година беше много добра за лозята

pm 140217

В навечерието на празника Трифон Зарезан - покровител на лозята, разговаряме с инж. Петко Матеев – изпълнителен директор на "ЛВК - Винпром" – Търговище.

- Г-н Матеев, разполагате с огромни масиви лозя. Нека да припомним - в кои региони са те и какви сортове имате?


- Регионът на град Търговище е с възможности за производство и получаване на висококачествени бели вина, затова лозята тук са 80 % бели. Имайки предвид почвено-климатичните предпоставки, ние се спираме на този или на друг сорт грозде. Работим в селата Кръшно – 550 дка, Дългач – около 1 800 дка, Кралево – 120 дка, Вардун – 3 800 дка, Избул до Нови пазар – 740 дка и 340 дка в Аврен, на високотото, над река Камчия и на 30 км по въздух от Черно море.


- Каква беше миналогодишната реколта и какви са резултатите от нея във винена продукция?


- Нямам случай за тези вече над 40 години във винарската промишленост да кажа, че не ми харесва реколтата. Ние за това сме учили, че взависимост от това, което ще ни сервира майката- природа, трябва да умеем да използваме всички начини и методи за получаване на качествени вина. А имаме и години, когато сме получавали и висококачествени вина, каквато е изминалата 2016 година. По отношение на валежи, на активна температурна сума, тя беше една много, много добра година за лозята. „Няма ли царевица, има лозя!“, са казали хората.


- Какъв беше средният добив от декар, г-н Матеев?

- Ако смятаме и тези, които бяха замръзнали и не дадоха никакъв добив, средният добив беше около 650-700 кг, но ако се изключат тези масиви, които бяха замръзнали, добивът отива някъде към 900 кг от декар. Тази година сме взели мерки и при тези ужасни температури от минус 18, минус 20 градуса не се притеснявахме, тъй като те бяха под снега, а той, както знаете, е топлоизолация, предпазва лозите от студа.


- През 2016-а „ЛВК Винпром Търговище“ добави нови награди към богатата си колекция отличия. Нека да ги припомним...


- Никога не съм водил статистика за наградите ни, само знам, че, където изпратим проба, взимаме медал! Миналата година имаме златен медал в Америка на ювелирната Диамантена водка, златен медал на Мускат дьо Монд в Париж и сребърен - на Шардоне. Това е, което си спомням. Ние традиционно участваме в Шардоне дьо Монд и Мускат дьо Монд – това са световни изложения в различни градове на Испания, Италия, Франция и Германия. Те са с доста изиксвания по отношение на подготовката на пробите, с високи претенции към качеството на виното, което ще се даде. Така че нямаме върнати проби досега – всичко, което изпращаме, се дегустира.


- Как преценявате винения пазар в България?


- За разлика от много страни, чиито правителства си уважават производителя и се борят да няма конкуренция, при нас е разграден двор. Европа има споразумение, че не възразява да има вина от Нова Зеландия, Австралия и Южноафриканската република, Аржентина, Чили и Калифорния, но тя не задължава обезателно да ги взимаме в България. Затова при нас има всякакви вина, процентно не са много - 10-12 на сто, но те винаги разколебават клиента и защо това да не е от българското вино, а трябва да са чужди?! Българският консуматор постепенно се уверява, че тези вина са по-скъпи и това не кореспондира на високо качество, а са просто обикновени вина и с транспорта и всичките разходи, се оскъпяват. От куртоазия ги купуват, но се забелязва отклонение и отново нашият авторитет взе да се издига. Другото е ниската покупателна способност на целокупния български народ, койот се чуди днес какъв хляб да купи – бял ли да бъде, черен ли. Хората си правят частни вина и ракии и нямат тази финансова възможност да кажат – ето по този повод дайте да купим бутилка-две хубаво вино, да бъде масата ни по-официална. Пият си вината – колко хубави, толкова и лоши, но какво да правят?! Покупателната способност на българите, пределно ви е ясно, е може би на последно място не само в Европа. Пример за правителство, което се грижи за своите производители, е съседна Турция. След като последната капка от местното вино се изпие, тогава се прави лиценз да се внесе от друга страна. Същото се отнася и за Румъния, която е също в Европа. Там има малко молдовски и малко български вина, останалите са само техни. Същото е положението в Унгария, за водката в Полша, за уискито във Великобритания и т. н. Такива маневри са измислили, че, за да влезне водка, уиски, вино в дадена страна е толкова трудно, че е по-добре човек да не се занимава с внос, а да си гледа собственото производство. Трудно ни е от кризата насам, вече 6-7 години. На всички колеги им остава преходен остатък вина от предната година. Говори се за руски пазар – там цените са изключително, да не кажа – обидно, ниски, в Полша са малко по-високи, въпреки че там нямат лозя, но пият вино. Всеки говори за Китай, но там партията трябва да каже на даден град, за да ти купи виното. Ние засега до този пиедестал не сме стигнали. Така че само мостри, приказки, делегации не стигат. Има колеги, които изнасят по нещо, но това е една троха от техните възможности.


- И все пак за къде се изнася наше, търговищко вино?


- Най-вече за Русия, за Полша, за Прибалтийските страни, за Англия, за Америка и за Виетнам, което нищо не е, както за брой страни, така и за количества.


- Как ще отбележите празника си, г-н Матеев?


- Както всяка година, ритуално ще зарежем лозята, тази година може би това ще стане на масивите край село Кръшно, ще раздадем пакети и вино на всички работници, ще се почерпим, както повелява традицията.


- Какво ще пожелаете на всички, които се трудят в „ЛВК Винпром Търговище“?


- Здраве и пак здраве желая на всички! Нека да си заслужат заплатите и да ги получават редовно. Да си уважават семействата и децата, да са добронамерени, да няма клюки, завист и злоба помежду им, да обичат ближните си, да се уважават с колегите си и да вървят напред.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Интервю